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Summary of Stakeholder Comments in Response to the Draft Test Method distributed on June 3, 2011. 

Issue No. Topic Comment Suggested EPA Response 

1 Light Measuring 
Device 

Some stakeholders commented that the 
luminance measured area will influence 
the test result especially when a display 
does not have good brightness uniformity 
and felt that the current requirement 
specified under section 8.1 should be 
expanded to include measuring an area of 
at least 500pixels. Other stakeholders 
noted that some LMD's may need close up 
lenses or may simply not be designed for 
use within 1 meter, and using a meter like 
this at an incorrect focal distance would 
result in incorrect luminance 
measurements. 

For luminance testing, EPA has clarified that Partners may either 
position the Light Measuring Device (LMD) as close to the screen as 
possible, not exceeding 500mm, or measure an area of at least 500 
pixels. Stakeholders are welcome to include the specific parameters 
used for measuring luminance in the data assembly form 
accompanying the Test Method. 

2 Luminance 

Some stakeholders requested clarification 
pertaining to the luminance requirement 
for qualifying a display product under 
Version 6.0 of the ENERGY STAR  Display 
Products Specification.

EPA proposes that Partners test their products in their as-shipped 
configuration. For qualification purposes,  the ‘as-shipped’ luminance 
must be at least 65% of the maximum luminance,  as measured per the 
Test Method. 

3 Test Room 
Conditions 

Stakeholders commented that in order to 
ensure repeatability across different test 
laboratories, the Test Method should 
clarify the testing room conditions, e.g., 
color of the walls, floor, type of lighting 
etc…

During the data assembly process, and as an initial step towards 
investigating the variations in room test conditions, EPA is asking 
stakeholders to share the room conditions in which their display 
products are being tested.  EPA hopes to assemble sufficient data for 
recommending test room conditions to laboratories in the future. 

4 Power Factor 

Stakeholders expressed that for displays 
tested with ABC enabled by default, 
multiple power factor values would need 
to be reported. In addition, since power 
factor often decreases at lower loads on 
the power supply, displays that support 
additional features such as speakers, 
battery charging of notebook and/or 
mobile devices will have power supplies 
with significantly higher output ratings.  
Consequently, when these displays are 
tested without the additional loading of 
the battery charger or speakers the power    ,   
factor values will be relatively low.

EPA understands the discrepancy in power factor readings and 
continues to request power factor measurements from Partners. EPA's 
intention is not to place a test burden on Partners; therefore, EPA asks 
for Partners to provide only the power factor measured for On Mode 
power with ABC disabled.

5 Host Connectivity

Stakeholders commented that the test 
method needs to specifically describe 
attaching the display UUT to a host 
system. 

Within the Test Method, under the test conduct section, EPA has 
specified the proper UTT connection to a host system. 

6
Conditions for 

Power 
Measurement 

Stakeholders recommended for power 
values in sleep and off mode testing to be 
the result of a 5 minute integration to 
ensure better accuracy and repeatability. 
Stakeholders feel that this is especially 
important in low power modes where 
pulse mode power management on the 
power supply may be incorporated.

To accommodate stakeholders request, EPA has increased the 
stabilization period  from three to five minutes. 

7 IEC 62087 Standard

Some stakeholders supported the 
adoption of IEC 62087 test standard, but 
asked EPA to reference the most recent 
edition, Ed. 3.

EPA is referencing the most recent edition of the IEC 62087 standard, 
edition 3. However, EPA understands that the provisions that relate to 
televisions, and therefore displays, were unchanged. As such, 
Partners may continue to utilize IEC 62087 Ed 2.0 for testing and 
qualifying displays for ENERGY STAR. 
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