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Topic Subtopic Comment DOE Response 
The stakeholder asked if it was correct to assume that the 
correct test method for testing Short Idle was a combination of 
IEC 62623, Ed.1.0 Clause 5.3.5 and Test Method sections 5.1 
and 5.2. 

Yes. This is specified in section 6.5 of the Test Method. 

The stakeholder requested verification if it was correct to 
assume that the test method should be read as follows: 
– switch on the EUT; 
– once logged in with the operating system fully loaded and 
ready, close any open windows 
- follow sections 5.1 and 5.2A) to H) of the test method 
– once the EUT has entered short idle mode, reset the meter (if 
necessary) and begin 
accumulating true power values at an interval of one or more 
readings per second; 
– accumulate power values for 5 min and record the average 
(arithmetic mean) value 
observed during that 5 min period as PSHORT_IDLE 

This also means that instead of using “…the standard 
operational desktop background screen or equivalent ready 
screen…” per CL .5.3.5 of to IEC 62623, Ed.1.0, that section 
5.2 of the test method is followed which means using the 
ENERGY STAR test image per section 5.2 F). 

Yes. This is the correct assumption. 

The stakeholder commented that the reference to IEC 60107 
does not state how to make a simple luminance measurement 
in one specific clause of the standard. Stakeholder suggests 
that it would be better to just state exactly how the luminance 
measurement is done without reference to an external standard 
(as in the case for TV's and Displays testing). 

Displays and TVs reference IEC 62087, which includes the 
three-bar video signal. However, the full video content is not 
needed in that standard. Thus, DOE will continue to reference 
IEC in 5.2B, but for clarity will add in the section number in IEC 
60107 that describes the three bar requirements (3.2.1.3). DOE 
will remove the reference to IEC in 5.2D. 

The stakeholder questioned whether section 5.2 would need to 
be applied for all of Section 6 tests in the Test Method 
applicable to Notebooks and Integrated Displays. Stakeholder 
believes that only Short Idle test requires the Display to be on 
so questioned if the set up of 5.2 would make any difference to 
the power consumption for Off, Sleep, and Long Idle . 

DOE believes it is possible that some products may leave the 
display on even in sleep or long idle mode, so all sections still 
apply. 

The stakeholder requested verification that if 5.2 is not needed 
for Off, Sleep and Long Idle tests, then the use of “standard 
operational desktop screen or equivalent ready screen” per the 
IEC 62623 test method for Sleep and Long Idle tests should be 
allowed. 

For consistency, DOE will still require 5.2 for all tests in the 
event the UUT does leave the display on in other modes. 

The stakeholder commented that if section 5.2 must be applied 
for all tests, 5.2.H would present a problem since the computer 
would have to be restarted after Off mode test. 

DOE agrees and will move the 'Off Mode Test' to the last test 
for clarity. 

Recommendation: Per EPA/ITI May 31st call, EPA had agreed 
to add an implementation note as part of test procedure to 
address network proxying. Add new subsection 6.6 (on page 4 
of Test Method document) with the following: 
Network proxying compliance 
• There is no test for proxy compliance. For ENERGY STAR 
version 6, compliance will be based on self-declaration by the 
system maker. 

Comment will be address is Specification document. 

This is the section about setting the Display Brightness, why 
after the Display Brigthness level is set do you want the Display 
Sleep setting put back to "As Shipped" value. That could reset 
the brightness value of the display. Recommendation is to 
remove this whole comment or change it to say that the Display 
sleep setting needs to be greater than 10 minues for Short Idle 
and less than the time that measurement starts for Long Idle 
(Display off in Long Idle). 

DOE wants to ensure that the default times are appropriate for 
the TEC weightings used by the specification. DOE has 
clarified the text in section 5.1D) and 5.1E) for cases when the 
default times differ from the test measurement times. 

Looks like the purpose of this comment is to keep the display 
brightness level that is set during this step the same as during 
the Short Idle testing. A reboot of the computer could reset 
brightness levels back to default. Recommendation is to say 
this applies to Section 6.5 only. The system does have to get a 
reboot to do Off (6.2) and Sleep (6.3) modes. 

DOE will re-word 5.2 H) to clairfy that this requirement only 
applies to on mode. 
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FAX Number This should be optional. No comment. 

System Bus 
Speed 

This is an old metric. Memory speed is close, but that can 
vary within a Product Family. Recommendation is to remove. 

DOE agrees and will remove requirement from UUT 
Information. 

Video Card 
Output 
Resolution 

Why is this needed? When a system has integrated display 
(AIO or Notebook) there is another cell farther down the form to 
fill is the same information. This seems to duplicate the same 
info. 

The maximum supported resolution may be higher than the 
display resolution. Some notebooks support external displays 
with higher resolution. Thus, both fields are useful to have. 

Video Card Bits 
per Pixel 

Why is this needed? It is not part of any adder. It seems to be 
a legacy requirement from previous generations. 

DOE agrees and will remove requirement from UUT 
Information. 

Discrete GPU 
Frame Buffer 
Bandwidth 

There is no mention in the spec how this is data is calculated. 
Does there need to be a note how this is calculated. Or just 
data from video card manufacture website is good enough, or 
data from GPU-Z, or from Automated system gather tool that is 
in the works. 

Comment will be address is Specification document. 

Display Panel 
Technology (TN, 
VA, IPS, etc.) 

This information needs to come from the manufacturer, not the 
Testing Lab. Recommendation is to make a note that Testing 
Lab does not need to verify this data. 

In general, the reporting template is simply a guide to assist in 
collecting the relevant information for data reporting. DOE will 
note that all UUT information can come from manufacturer 
information and does not need to be independently verified. 
This blanked statement will be located at the top of the 
document. 

Screen Backlight 
Technology 

This information needs to come from the manufacturer, not the 
Testing Lab. Recommendation is to make a note that Testing 
Lab does not need to verify this data. 

Display Dimming 
Function - % 
Brightness 

Most systems make big jumps in display brightness. And not 
all systems can make this calculation. Why is this data 
needed? I would expect that a lot of error or wide ranging (not 
helpful) data will come in from this field. 

DOE agrees and will remove the Display Dimming Function 
parameter. 

Average Power 
over entire test 

Max Power data only needs the Max Power data reported. And 
the new Benchmark section has requested Average power 
during those Benchmark runs. What is this data needed for? 
This is a new request. Recommendation to remove and just 
ask for Average Power during Benchmark runs 

DOE agrees and will remove Average Power over entire test 
parameter. 
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